Minden, amit tudni érdemes a jó önéletrajz megírásához

Ha megtaláltad a hozzád illő állást, gyakornoki programot, akkor jön a neheze: jó önéletrajzot írni. Önéletrajzmintákat számtalan oldalról választhatsz, a hangsúly sokkal inkább azon van, mi kerül bele a dokumentumba. A kötelező személyes adatok, iskolák, végzettségek, gyakorlatok és képességek mellett érdemes feltüntetned azokat a szabadidős elfoglaltságaidat is, amelyek megmutathatják széles érdeklődési körödet, vagy akár kapcsolódhatnak a megpályázott feladatkörhöz is. Ügyelj azonban arra, hogy az állás szempontjából érdektelen információk – TAJ-szám, szülők foglalkozása – ne legyenek az önéletrajzban.

Azt emeld ki, ami jó színben tüntet fel téged!

Ha jelentkezel egyetemre, főiskolára, de nem vettek fel, pályáztál ösztöndíjra, de nem te kaptad meg, ezeket hagyd ki az önéletrajzodból! Az anyagban az erősségeidet domborítsd ki. Azokra helyezd a hangsúlyt, amelyekben jó vagy, ahol eredményeket értél el!

Kerüld a sablont!

Nem érdemes sablon szerint dolgozni, ebben a pár oldalban ugyanis éppen magadat szeretnéd bemutatni, ezért jobb, ha az egyéniséged dominál. Semmitmondó közlések, tipikus szófordulatok és közhelyek, a többiekkel egyforma képességek felsorolása – mindez kevés lesz ahhoz, hogy kitűnj.

Tegyél fel magadnak kérdéseket!

Az önéletrajzot érdemes egy rövid bemutatkozóval kezdeni, amelyben a lehető legtöbbet és a lehető legjobbat mutatod meg magadból a lehető legrövidebben – maximum két vagy három mondatban. Ehhez a következő kérdéseken kell elgondolkoznod: Melyek azok a készségek, képességek, amelyekben kiemelkedő vagy? Milyen tapasztalataid vannak, amelyeket kamatoztatni tudsz a megpályázandó állásban? Mi az, amire vágysz, amiért számodra fontos ez az állás? Konkrétan kik azok, akik az állást meghirdették, mire van nekik szükségük? Te miben, hogyan tudsz megfelelni az elvárásaiknak? Mit tudsz hozzáadni a csapatukhoz, amiért a jelentkezők közül téged érdemes választaniuk? Ha mindezt össze tudod gyűjteni két-három sorban, akkor máris nagyobb az esélyed, hogy az állásinterjúra is behívnak.

Sose állíts olyat, ami túlzás!

Túl nagyot mondani, olyat állítani, ami nem igaz, vagy olyat ígérni, amit nem tudsz betartani, nem érdemes. Hosszú távon ugyanis az lehet sikeres, aki bizalmat kelt, bizalmat pedig úgy lehet kelteni, ha igazat mondasz. Hiába választanak be az állásinterjús fordulóra, ha ott nem tudod alátámasztani mindazt, amit az önéletrajzban megírtál.

Sokat segíthet egy sztori

Az egyik legjobb életrajzi elem a történet. Arról írni, miért választottad ezt a szakmát, miért szeretnél ehhez a céghez kerülni, miért ilyen karrierre vágysz. Beleírhatod azt is, mit szeretnél elérni a következő években, végül pedig nem hiányozhat az önéletrajzból az sem, hogy mit értél el eddig. Felsorolhatod a korábbi szakmai eredményeket, sikereket, amelyek mellé érdemes azt is hozzátenni, milyen képességeidnek, készségeidnek köszönheted ezeket. Ilyenkor elgondolkodhatsz a szabadidős elfoglaltságaidon is. Sporteredményekkel is alá lehet támasztani a kitartásodat, szorgalmadat, vagy szakkörökkel, kézműveskedéssel a kreativitásodat.

Mit tegyél, ha még semmilyen szakmai tapasztalatod nincs?

Ha épp az első gyakornoki programodra jelentkezel, természetes, hogy még nem tudsz felmutatni tapasztalatot. Ilyenkor írhatsz ehelyett a szakdolgozattémádról, a kutatásodról, a terveidről, de akár a példaképeidre is utalhatsz, kiemelve, miben adnak ők mintát neked, és mit szeretnél tőlük tanulni.

Ne ugyanazt küldd el mindenhova!

Nem érdemes elkövetni azt a hibát sem, hogy minden pályázatra ugyanazt az önéletrajzot küldöd. Természetesen lesznek azonos elemek – iskolák, tapasztalat, hobbik –, amelyeket átemelhetsz, a rövid bemutatkozót azonban érdemes az adott álláshoz, munkahelyhez szabni. A szövegbe ugyanis érdemes belecsempészni, miért azt a céget választottad, mit nyernének ott veled. Így megmutathatod, hogy van ismereted az adott vállalat munkásságáról, és tudatosan választottad őket.

Mivel tűnhetsz még ki a fekete-fehér dokumentumhalmazból?

Amikor harminc vagy akár több száz önéletrajz érkezik be a pályázatra – nagyjából hasonló kinézettel, hasonló sablont követve –, akkor felmerülhet benned a kérdés, miként tudod emlékezetessé tenni az anyagodat úgy, hogy ötven pályázat elolvasása után is tudják, hol olvastak arról a személyről, aki olyan meggyőzően mesélt képességeiről. Egyre elterjedtebb a kreatív önéletrajz, amelyben a színválasztással, elrendezéssel, apró ábrákkal is utalhatsz személyiségedre, jellemzőidre, és kitűnhetsz a tömegből. Arra azonban ügyelj, hogy a külcsín ne uralja a tartalmat!

Nézz mintákat!

Ha nagyon tanácstalannak érzed magadat, nézhetsz mintákat az interneten, elkérheted ismerőseid önéletrajzát is, hogy legyen néhány elképzelésed. Ne kezdj azonban másolásba, hiszen ezzel megint csak a sablonok csapdájába esel! Inkább arra használd a mintákat, hogy véleményt alkoss! Hogy eldöntsd, miben jók, miben gyengék. Hogy feltedd a kérdést: ez alapján felvennéd-e az illetőt? Ha igen, az önéletrajza melyik részével győzött meg? Ha nem, mi a gyengéje a dokumentumnak?

Ellenőrizz!

Ha készen vagy, ne ess abba a hibába, hogy már csatolod is a levélhez, és repül is a címzetthez az elektronikus csatornán keresztül. Ha nem sürget a határidő, tedd félre legalább egy napra, hogy tiszta fejjel ismét átolvashasd! Ilyenkor könnyebben felfedezed a fogalmazási hibákat. Ügyelj a helyesírásra is! Ha bizonytalan vagy, mutasd meg másnak, vagy nézz a kifejezés után a helyesírási szótárban! Érdemes még egyszer ellenőrizni a tulajdonneveket – iskolák, mentorok, munkahelyek nevét – is, hogy ne kelts rossz benyomást a helytelen írásmóddal. Ha pedig mindezzel készen vagy, egy kicsit hátradőlhetsz, majd elkezdhetsz felkészülni az állásinterjúra is, hiszen nagy az esély rá, hogy behívnak téged!


2023. december
h K s c p s v
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031